Wat houdt de HVK opleiding in?
Taken, positie en vaardigheden van een veiligheidskundige
Als HVK’er ben je meer dan alleen een adviseur – je bent een leider op het gebied van veiligheid. Tijdens de opleiding leer je de veelzijdige taken en verantwoordelijkheden van een veiligheidskundige. Van het ontwikkelen en implementeren van veiligheidsbeleid tot het trainen van personeel en het uitvoeren van inspecties, HVK-professionals zijn de drijvende kracht achter veiligheidscultuur binnen organisaties. In deze blog bespreken we welke taken en vaardigheden je gaat leren tijdens de HVK opleiding bij Arbode.
Wetgeving en compliance
Een stevige kennis van wet- en regelgeving is essentieel voor elke HVK’er. In deze module duiken we dieper in de complexe wereld van arbeidsveiligheidswetgeving en compliance. Van de Arbowet tot specifieke branchevoorschriften. Je leert niet alleen de wetten kennen, maar ook hoe je ze effectief toepast in de praktijk. Je leert hoe je organisaties door een proactief veiligheidsbeleid kunt laten voldoen aan de regelgeving en juridische risico’s kunt minimaliseren.
RI&E en plan van aanpak
Een grondige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis voor effectief veiligheidsmanagement. Tijdens deze module leer je hoe je risico’s identificeert, analyseert en beheert om een veilige werkomgeving te creëren. Van het opstellen van een plan van aanpak tot het implementeren van preventieve maatregelen, je ontwikkelt de vaardigheden om op noodsituaties te anticiperen en ze te beheersen. In deze module worden de laatste inzichten met betrekking tot de toetsingscriteria meegenomen.
Arbothema’s
Elke sector heeft zijn eigen unieke veiligheidsuitdagingen. In deze module verkennen we verschillende arbothema’s, variërend van industriële veiligheid tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Door diepgaande casestudy’s en praktische voorbeelden te bestuderen, leer je hoe je veiligheidsstrategieën kunt aanpassen aan specifieke bedrijfsomgevingen. Van risico’s op de werkvloer en ergonomie en welzijn van werknemers, je ontwikkelt een holistische benadering van veiligheidsmanagement die de gezondheid en het welzijn van werknemers bevordert.
Industriële veiligheid
Industriële omgevingen brengen unieke veiligheidsuitdagingen met zich mee. Deze module richt zich op de specifieke risico’s en best practices binnen industriële sectoren zoals de procesindustrie en productie. Van machineveiligheid tot gevaarlijke stoffenbeheer, je leert hoe je complexe veiligheidsproblemen aanpakt en een veilige werkomgeving voor alle betrokkenen waarborgt.
Managementsystemen
Een effectief veiligheidsmanagementsysteem vormt de ruggengraat van elk veiligheidsprogramma. In deze module onderzoek je verschillende managementsystemen, waaronder ISO 45001 en VCA, en leer je hoe je ze kunt implementeren en onderhouden binnen organisaties. Ontdek hoe je audits uitvoert, verbeteringen aanbrengt en een cultuur van continue veiligheid bevordert door middel van effectief veiligheidsmanagement.
Meer weten over de HVK opleiding?
Ben je klaar om de volgende stap te zetten in jouw carrière als veiligheidsleider? Schrijf je vandaag nog in voor de HVK-opleiding bij Arbode of download de brochure voor meer informatie via deze pagina.